Nieuws

17 april 2024

Meerijden steeds populairder in Zeeland

Steeds meer Zeeuwen stappen bij elkaar in de auto. Meerijden is een van de manieren om samen te zorgen voor grotere bereikbaarheid voor iedereen. Zeker in die delen van Zeeland waar nu helemaal geen openbaar vervoer is. Apps moeten ervoor zorgen dat met elkaar meerijden makkelijker wordt. Op Walcheren en Tholen wordt daarom al volop getest met carpoolapps oftewel meerijdenapps. Zo zijn er meer opties van vervoer en minder auto’s op de weg.
Nabogo

Meer dan 2000 ritten per week

Nabogo is zo’n app. De afgelopen maanden heeft het, van origine Deense, bedrijf actief autobestuurders benaderd om het meerijden in Zeeland te promoten. En volgens Tobias van Muijden, Country Manager Benelux, met succes. “Wekelijks worden er in Zeeland al meer dan 2.000 ritten via onze carpoolapp gemaakt. Het principe is simpel: als je je rit in de app invoert kunnen anderen zich aanmelden om bij jou in te stappen. Naast gezelligheid onderweg levert het ook nog wat op: Nabogo betaalt de privébestuurder €2 per rit voor ritten tussen de 2 tot 10 kilometer, daarna betaalt de passagier aan de bestuurder, mits de bestuurder hiervoor kiest, €0,10 per kilometer.”

Goed voorbeeld doet goed volgen

Tobias: "Om het meerijden te stimuleren, waren wij de afgelopen tijd aanwezig bij onderwijsinstellingen als HZ University of Applied Sciences, bij lokale ondernemers en op openbare plekken zoals carpoolplaatsen en voetbalclubs." Ook de medewerkers van gemeenten en Provincie worden gestimuleerd hun ritten in te voeren en wat vaker collega's mee te nemen of zelf wat vaker bij iemand in te stappen.

Nieuwe gebruikers

Naarmate er meer ritten beschikbaar zijn in de app, wordt meerijden voor nieuwe gebruikers steeds interessanter. Tobias: “We zetten een gedragsverandering in gang om de mobiliteit in Zeeland te verbeteren. Dit doen we door mensen die samen rijden te belonen. We zorgen, met de regio en onze gebruikers, voor meer vervoersopties als onderdeel van het publiek vervoerssysteem.”