Flexibel vervoer

Je hebt als reiziger in het nieuwe systeem ook de keuze uit flexibele vervoersmiddelen. Kies bijvoorbeeld voor een deelfiets, deelauto, buurtbus, flextaxi, vrijwilligersinitiatief of maak een meerijdafspraak. Gebruik ze wanneer jij wilt. Flexibel vervoer rijdt niet volgens een vaste dienstregeling. Door flexibel vervoer zijn meer dorpen, steden en wijken bereikbaar. Ook ’s avonds en in het weekend.

Flextaxi

Een flextaxi is een taxi of kleine bus die komt als je dat wilt. Je reserveert de flextaxi voordat je gaat reizen. In het nieuwe systeem doe je dat een uur van tevoren, of eerder. Dit doe je via de mobiliteitsapp of door te bellen naar de mobiliteitscentrale. Je vertelt van tevoren bij welke hub je wilt instappen en hoe laat. Ook geef je aan naar welke andere hub je gebracht wilt worden. De flextaxi rijdt dan de snelste weg tussen deze twee hubs. De flextaxi rijdt dus geen vaste route op een vaste tijd. In augustus 2023 zijn we al begonnen met een test met de flextaxi in de Kop van Schouwen.

Deelfiets

Bij verschillende hubs kan je een deelfiets lenen. Via de mobiliteitsapp boek, betaal en haal je een deelfiets makkelijk van het slot. In zo’n mobiliteitsapp zie je ook op welke andere hub of locatie je jouw deelfiets kunt achterlaten. In Goes, Middelburg en Vlissingen vind je nu al deelfietsen van de Cycle Hub bij scholen en stations.

Deelauto

Als je een rijbewijs hebt, kan je ook een deelauto gebruiken. Bij verschillende hubs staan deze elektrische deelauto’s geparkeerd. Via de mobiliteitsapp boek, betaal en open je zo’n auto makkelijk. Je ziet in de app ook op welke andere hub of locatie je de auto kan achterlaten. Op verschillende locaties in Zeeland staan al deelauto's, bijvoorbeeld op Schouwen-Duiveland

Buurtbus

Buurtbussen zijn kleinere bussen die in de buurt rijden. Ze worden bestuurd door vrijwilligers. Vaak rijdt een buurtbus een vaste dienstregeling volgens een vaste route, maar in sommige regio's gaat de buurtbus wellicht flexibeler worden. Nu is er in de gemeente Reimerswaal bijvoorbeeld al de Buurtbus Flex.

Vrijwilligersinitiatieven

Vrijwilligersinitiatieven zijn vervoersinitiatieven van vrijwilligers, zoals ouders en dorpsraden, om de bereikbaarheid in hun regio te verbeteren. Deze initiatieven zijn een aanvulling op het publiek vervoerssysteem. Voorbeelden van bestaande vrijwilligersinitiatieven zijn onder andere de Schoolbus Zonnemaire op Schouwen-Duiveland en Thover op Tholen. Als reiziger kan je ook dit soort publiek vervoer gebruiken.

Meerijdafspraak

Een meerijdafspraak is een afspraak om met iemand anders die dezelfde kant opgaat in de auto mee te rijden. Het is in apps zoals Nabogote zien als iemand in de buurt zo’n rit aanbiedt. Je geeft in de app aan dat je mee wilt rijden en maakt zo een afspraak. De app regelt ook de kilometervergoeding voor de chauffeur.

Doelgroepenvervoer

Speciaal vervoer voor bepaalde groepen, zoals mensen met een Wmo-indicatie en leerlingen, blijft bestaan. In het publiek vervoerssysteem kunnen de meest kwetsbare reizigers van deur tot deur blijven reizen. Ze hebben straks meer keuze om hun reis te maken als ze dat willen én kunnen. Ze kunnen namelijk ook andere vormen van publiek vervoer gebruiken, zoals de bus, flextaxi en de buurtbus.

deelfiets en deelauto in Burgh-Haamstede