Hubs

Belangrijk in het nieuwe systeem zijn de hubs. Dit zijn plekken waar je kunt opstappen op minstens een soort vervoersmiddel of kunt overstappen naar een ander vervoersmiddel. Hoeveel soorten vervoer er zijn en welke voorzieningen precies is per hub anders. Binnen jouw stad of dorp is er straks altijd een hub op loopafstand (maximaal 500 meter), en buiten de bebouwde kom hoef je nooit verder dan 2,5 kilometer te reizen naar een hub. Bij Kriekemeet in Burgh-Haamstede is bijvoorbeeld nu al een hub geopend.

Soorten hubs

Grofweg zijn er drie soorten: deelmobiliteitshubs, opstappunten voor de flextaxi en grotere mobiliteitshubs. Sommige hubs combineren meerdere functies. Zo kan een hub bestaan uit een bushalte voor vast vervoer en een opstapplek voor flexibel vervoer zoals de flextaxi of deelfietsen.

Deelmobiliteitshubs
Op sommige hubs is er alleen deelvervoer beschikbaar, dat zijn deelmobiliteitshubs. Deze hubs zijn nu al te vinden bij verschillende scholen en de stations in Vlissingen, Middelburg en Goes. Hier kunnen scholieren deelfietsen gebruiken om de laatste kilometers af te leggen naar school.

Opstappunten
Er zijn ook hubs waar alleen een flextaxi stopt. Dat zijn dus opstappunten voor de flextaxi. Binnen de bebouwde kom is er straks altijd zo’n hub op loopafstand (maximaal 500 meter). Buiten de bebouwde kom hoeft een reiziger nooit verder dan 2,5 kilometer te reizen naar een hub.

Grotere mobiliteitshubs
En dan zijn er nog de grotere mobiliteitshubs. Dit zijn grote hubs op centrale locaties waar vast en flexibel vervoer bij elkaar komt. Op deze hubs kunnen reizigers dus overstappen. Afhankelijk van de locatie en grootte van de hub kunnen ze hier hun eigen fiets stallen, hun auto parkeren, carpoolen, deelvervoer nemen of overstappen van de bus naar de trein. Omdat reizigers hier soms even moeten wachten, zijn er verschillende voorzieningen aanwezig zoals overdekte ruimten om te wachten.

Herkenbaarheid 

In heel Nederland zien hubs er hetzelfde uit: te herkennen aan een groen druppelvormig bord met het woord ‘hub’ erop. In de Kop van Schouwen en in de steden Middelburg, Goes en Vlissingen zijn deze borden al geplaatst. Hier worden namelijk sinds dit jaar al nieuwe vormen van publiek vervoer getest, zoals de flextaxi en deelvervoer. De hubborden zijn ontwikkeld in opdracht van de Provincie Zeeland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Hubs bij scholen

De Provincie Zeeland wil het voor jongeren in Zeeland makkelijker maken om van de ene naar de andere plek te reizen. Sinds mei 2023 zijn er ‘schoolmobiliteitshubs’ geopend voor scholieren en studenten. Deze hubs zijn op alle verschillende scholen en stations in Vlissingen, Middelburg en Goes te vinden. Je herkent de hubs aan de groene druppelvormige borden. Je vindt er nu (elektrische) deelfietsen, en binnenkort komen er op sommige plekken ook deelauto's bij. Iedereen kan dit deelvervoer gebruiken. Je kunt nu met de mobiliteitsapp Gaiyo al gemakkelijk een reis plannen, boeken en betalen voor de bus, trein, deelfiets of een ander publiek vervoermiddel.

Hub Middelburg